XX. mendeko Euskararen Corpus estatistikoa
Testuingurua
Antzararekin ere gauza bera.
Egia da Iparraldean oso bestela direla gauzak eta ahate edo antzararik gabeko sukaldaritzarik ezin dela buruan sartu ere egin.
Ahate eta antzara gizenduak, arto beratua eta, oso maiz, esne zopak jatera behartuak, antzara gaisotuak, gibeletik joak.
Horiexek izaten dira preziatuenak, beraien gibel handietatik ateratzen baita
Aspaldiko kontua da abere hauen gainelikapena.
Egypton, Kristo aurretik 2.500garren urtean egindako zizelketa batean ageri dira esklabu batzuk ahateei jaten ematen.
Kontu zaharra, beraz.
Bularrari
Oportoaren tankerako ardoak primeran doazkio horretarako.
Egoki etortzen zaizkio alboan pure gozoak ere, sagarra, gaztaina eta horrelakoak.
Urdaiazpiko tankeran ere ikus daiteke gaur egunean. Bere gantzetan egositako izter eta hegoari, ostera,
Eginda erosten bada, oso erraza da gero prestatzen, nahikoa baitu labean edo zartaginean berotze hutsarekin eta norberak bere gustoko laguntza eta piper-hautsa jartzearekin.
Gabon inguruan, Iparraldean ez dago etxerik ahaterik jaten ez duenik.
Bertan edo apur bat goraxeago hazitako abereak izaten dira, Landetan edo Biarnon.
Hala ere,
Merezi du baina.
Freskoa erosten baduzue, xerratu fin-fin, gatza eta piper-hautsa egin eta buelta eta buelta eman txapan edo zartagin oso bero batean.